czwartek, 28 lipca 2011

Tarta z porem i szynką


Moje kulinarne odkrycie sezonu ! Pychotka ! Oj będzie na naszym stole gościć teraz bardzo często :) A zachęcona wspaniałym smakiem, obłędnym zapachem podczas pieczenia oraz prostotą wykonania, wyszukuję już przepisy na kolejne tarty :)
Jest to wprost doskonałe danie na obiad, ciepłą kolację lub piknik.


Składniki (na 4 bardzo sycące porcje)
Ciasto:
3 szklanki mąki
kostka masła
sól

Nadzienie:
2 duże pory
1 duży kubek śmietany (ja dałam 18%)
3 - 4 jajka
20 dag startego żółtego sera
10 dag szynki
sól, pieprz, estragon

Wykonanie:
Masło posiekać. Dodać mąkę, szczyptę soli i 6 łyżek wody. Zagnieść ciasto, wyłożyć je na blaszkę i schłodzić około 1 godziny w lodówce, po czym wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pory pokroić w cienkie plasterki, poddusić do miękkości na oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, doprawić solą, pieprzem , estragonem. Jaja ubić ze śmietaną, dodać pory, ser, wymieszać i wyłożyć na upieczonym cieście. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach C. Podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno (byle nie prosto z lodówki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz