Bardzo lubię rzodkiewki, zwłaszcza te wyhodowane we własnym ogródku, ale najczęściej jem je jako dodatek do różnych sałatek, serków lub kanapek. A właśnie odkryłam, że rzodkiewki świetnie pasują jako główny składnik takiej oto skromnej ale pysznej surówki. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari Kuchnia polska. Wielbicielom rzodkiewki naprawdę polecam tą surówkę :)
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek dymki (pominęłam)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Rzodkiewki, szczypiorek i czosnek zalewamy jogurtem, posypujemy koperkiem, dodajemy do smaku sok z cytryny, sól, pieprz i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
Zapisałam sobie do wypróbowania, zapowiada się smacznie.
OdpowiedzUsuń