sobota, 24 maja 2014

Quiche ze szparagami i suszonymi pomidorami



Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, nie będę się tu wiele rozpisywać tylko od razu podam listę składników, a jest ona krótka i prosta tak samo jak to danie :)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 - 200 gr zielonych szparagów
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 
100 gr sera cheddar
około 8 - 10 suszonych pomidorów
sól, pieprz

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut, po tym czasie odcedzamy i polewamy zimną wodą. W misce mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty ser, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę jogurtowo -  serową wykładamy na podpieczone ciasto francuskie i na wierzchu układamy szparagi oraz pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut aż brzegi ciasta się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz