środa, 15 czerwca 2011

Truskawkowy deser



Truskawki chyba nie tylko mi kojarzą się z  beztroskim dzieciństwem i latem, uwielbiam czerwiec między innymi właśnie za bogactwo tych owoców. I choć niestety truskawkom ze straganu daleko do  tych z babcinego przydomowego ogródka, to właśnie w czerwcu goszczą na naszym stole niemal codziennie.

A oto składniki na 3 szklanki truskawkowego deseru:
  - 6 ciastek digestive lub innych herbatników, pokruszonych
- 500 g  serka homogenizowanego naturalnego, ale można też wykorzystać waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Truskawki rozgniatamy lub miksujemy, dodajemy cukier i mąkę, podgrzewamy w garnuszku do zgęstnienia. Serek wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Gdy truskawki ostygną wykładamy do szklanek pokruszone ciastka, masę jogurtową, truskawkową, jogurtową i ponownie truskawkową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi truskawkami, podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz