środa, 15 czerwca 2011
Truskawkowy deser
Truskawki chyba nie tylko mi kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i latem, uwielbiam czerwiec między innymi właśnie za bogactwo tych owoców. I choć niestety truskawkom ze straganu daleko do tych z babcinego przydomowego ogródka, to właśnie w czerwcu goszczą na naszym stole niemal codziennie.
A oto składniki na 3 szklanki truskawkowego deseru:
- 6 ciastek digestive lub innych herbatników, pokruszonych
- 500 g serka homogenizowanego naturalnego, ale można też wykorzystać waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Truskawki rozgniatamy lub miksujemy, dodajemy cukier i mąkę, podgrzewamy w garnuszku do zgęstnienia. Serek wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Gdy truskawki ostygną wykładamy do szklanek pokruszone ciastka, masę jogurtową, truskawkową, jogurtową i ponownie truskawkową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi truskawkami, podajemy schłodzone.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz