wtorek, 21 czerwca 2011

Biszkopt

Składniki:
5 jaj
1 szklanka mąki (5 czubatych łyżek mąki tortowej i 2 ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, kolejno  dodaawać cukier i cukier waniliowy, żółtka, makę z proszkiem i olej. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika rzucić kilka razy blachę na stół, by biszkopt się wyrównał.

Przykładowe nadzienie : krem tiramisu z Delecty, biszkopt można wówczas dodatkowo nasączyć szklanką wody wymieszaną z 1 łyżką kawy rozpuszczalnej i 1 łyżką rumu lub spirytusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz