wtorek, 21 czerwca 2011

Gulasz węgierski

Składniki:
3 duże cebule
80 dag mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)
4 duże ząbki czosnku
1 kg kapusty kiszonej
1 litr bulionu wołowego
2 łyżeczki kminku (najlepiej mielonego)
1 łyżka słodkiej papryki

Wykonanie:
Cebule podsmażyć na oleju. Mięso pokroić w dość dużą kostkę i wrzucić do garnka i podsmażyć z łyżką oleju.
Czosnek posiekać i dodać do cebuli, po chwili dodać łyżkę słodkiej papryki, wymieszać i jeszcze przez krótką chwilę podsmażyć, po czym dodać do mięsa. Doprawić całość solą i pieprzem i dusic około 40 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę, bulion, kminek i dusić około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na talerzu można gulasz doprawić dodatkowo śmietaną.
Przepis zaczerpnięty z programu "Ewa gotuje" odcinek 116.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz