2 duże piersi kurczaka, 
500 g pomidorów (lub dwie puszki pomidorów w zalewie), 
2 cebule,
  3 -4 ząbki czosnku, 
1 kwaśne  jabłko, 
150 ml wywaru (może być z kostki), 
4 łyżki przecieru lub 2  łyżki koncentratu pomidorowego,
cukier, sól, pieprz,  majeranek,
ewentualnie po 1 łyżeczce: tymianku i 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. 
Przygotowanie: 
Piersi kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a  następnie obsmażamy na tłuszczu i odkładamy do miski. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, po  czym wrzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy, aż cebula  się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki  pomidory i doprawiamy suszonymi lub świeżymi posiekanymi ziołami:  majerankiem i ewentualnie tymiankiem. Oczywiście można dodać inne zioła  według upodobań, np. oregano czy bazylię. Po 10 minutach dodajemy  obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem  wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i  cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut. Na koniec  doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.  Podobnie można przyrządzić całego, pokrojonego na części kurczaka lub  same udka. Wtedy czas duszenia odpowiednio przedłużamy.
 Cudownego smaku i zapachu  potrawie nadaje połączenie jabłka z majerankiem - pychotka, sosu można przygotować więcej i zamrozić, przyda się na przyszłość np. do drobiowych kotletów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz