2 duże piersi kurczaka,
500 g pomidorów (lub dwie puszki pomidorów w zalewie),
2 cebule,
3 -4 ząbki czosnku,
1 kwaśne jabłko,
150 ml wywaru (może być z kostki),
4 łyżki przecieru lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
cukier, sól, pieprz, majeranek,
ewentualnie po 1 łyżeczce: tymianku i 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Piersi kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu i odkładamy do miski. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory i doprawiamy suszonymi lub świeżymi posiekanymi ziołami: majerankiem i ewentualnie tymiankiem. Oczywiście można dodać inne zioła według upodobań, np. oregano czy bazylię. Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut. Podobnie można przyrządzić całego, pokrojonego na części kurczaka lub same udka. Wtedy czas duszenia odpowiednio przedłużamy.
Cudownego smaku i zapachu potrawie nadaje połączenie jabłka z majerankiem - pychotka, sosu można przygotować więcej i zamrozić, przyda się na przyszłość np. do drobiowych kotletów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz