środa, 18 maja 2011

Pieczarki czosnkowe

Składniki:
około 15 dużych pieczarek
3 duże ząbki czosnku
2 cebule
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz, bułka tarta
masło
ewentualnie ser żółty


Wykonanie:
Od pieczarek oddzielamy nóżki i śceramy je na tarce o drobnych oczkach. Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekane drobno czosnek i cebulę, w trakcie dodajemy starte pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i kilka minut dusimy. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki i kilka łyżek bułki tartej, tak by nadzienie miało gęstą konsystencję. Gdy farsz ostygnie napełniamy nim lekko posolone i popieprzone kapelusze pieczarek i pieczemy około 20 minut w piekarniku, pod koniec możemy posypać startym serem.
Doskonałe jako przekąska do grilla, najlepiej smakują na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz