Składniki:
2 spore marchewki
1 średni por
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
mała papryczka chilli
2 duże ziemniaki
około 0,5 kg włoskiej kapusty
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka białej fasoli
tymianek, zioła prowansalskie, liść laurowy,
sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Cebulę, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę do dużego garnka. Dodajemy pokrojone w talarki marchewkę, pora, łodygę selera oraz posiekaną drobno chilli. Całość podgrzewamy około 5 minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy warzywa gorącą wodą, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze około 15 - 20 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pyszny przepis!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda