wtorek, 13 czerwca 2017

Bananowe placuszki z jabłkiem



Mam w domu dwóch miłośników placuszków, do niedawna ich ulubionymi były placuszki z dynią oraz twarogowe, ale od kilku tygodni prym wiodą placuszki bananowe z dodatkiem jabłka, są naprawdę przepyszne, słodkie, sycące i robi się je bardzo szybko. Myślę, że zasmakują i dużym i małym :)

Składniki na 2 - 3 porcje:
2 dojrzałe banany
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
szklanka mąki orkiszowej ale może być też pszenna
spora szczypta cynamonu
1 średniej wielkości jabłko
olej kokosowy

Wykonanie:
Banany blenderujemy z jajkiem, mąką, cukrem i cynamonem. Do tak powstałej gęstej masy dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim placuszki na złoty kolor. 
Placuszki są słodkie ale jeśli lubicie bardzo słodkie smaki to można je posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz