niedziela, 30 lipca 2017

Pasta z bobu





Przepyszna pasta z bobu, najlepsza jaką jadłam,  a  to wszystko dzięki dodatkowi świeżych listków bazylii. Koniecznie ją zróbcie, póki trwa  sezon na bób. Kromka chleba z taką banalną pastą smakuje wybornie. Przepis pochodzi z uwielbianej przeze mnie książki Agnieszki Maciąg "Smak miłości". 

Składniki:
200 g  ugotowanego i obranego ze skórki bobu
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanych świeżych listków bazylii
sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz