wtorek, 21 lutego 2017

Domowe mleko kokosowe




Bardzo lubię na śniadanie zjeść owsiankę bogatą w owoce lub bakalie, ale płatki przygotowuję na wodzie lub właśnie na takim mleku kokosowym. Mleko krowie niemal całkowicie wyeliminowałam z diety, dodaję je tylko do kawy i mój brzuch  odczuwa tego efekty. A owsianka przygotowana na mleku kokosowym jest delikatna, aromatyczna i bardzo sycąca. Polecam Wam gorąco zrobienie takiego napoju, wystarczą  tylko wiórki kokosowe i woda i możecie wyczarować bardzo smaczne i zdrowe śniadania: owsianki, jaglanki, koktajle.

Składniki:
200 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
1 litr wody

Wykonanie:
Wiórki na kilka godzin, a najlepiej na noc zalewamy zimną przegotowaną wodą. Następnie wodę z wiórkami podgrzewamy  do około 60 - 70 stopni C i pozostawiamy pod przykryciem  do lekkiego ostudzenia. Miksujemy przez kilka minut. Odcedzamy wiórki na gęstym sicie lub gazie, dokładnie wyciskamy, by uzyskać jak najwięcej napoju. Przecedzone mleko przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki. Pod wpływem zimna mleko zmienia swoją strukturę - na górze oddziela się najbardziej tłusta warstwa, przed użyciem wystarczy dokładnie wstrząsnąć butelką i mleko jest już gotowe do spożycia.

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś takie mleko i wyszło średnie, jednak twój przepis jest trochę inny. Tym razem wypróbuję twój. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń