Od kilku lat z utęsknieniem czekam na maj i najlepsze właśnie w tym miesiącu szparagi. Muszę przyznać że początki mojej przygody z tymi warzywami łatwe nie były - kupiłam szparagi białe, nie przygotowałam ich odpowiednio, wyszły jakieś takie łykowate i bez smaku ... Ale to było dawno temu, choć pewien dystans do białych szparagów mi pozostał i kupuję obecnie właściwie tylko zielone. Wydają mi się smaczniejsze i dużo łatwiejsze w przygotowaniu. A takie risotto ze szparagami jest właściwie banalnie proste i bardzo pyszne. Polecam :)
Składniki:
pęczek zielonych szparagów (ok 500 g)
1 duża cebula
1 szklanka ryżu
50 g masła
1 szklanka białego wina
sól, pieprz
parmezan do posypania
Wykonanie:
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 łodygi), resztę kroimy na małe kawałki. Gotujemy szparagi w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy ryż, smażymy kilka minut często mieszając, po czym wlewamy wino. Całość gotujemy aż ryż będzie miękki, dodając stopniowo około szklankę wody lub bulionu.
Ugotowany ryż mieszamy ze szparagami, posypujemy parmezanem, pieprzem i solą.
Wpis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz