piątek, 22 maja 2015

Risotto ze szparagami


Od kilku lat z utęsknieniem czekam na maj i najlepsze właśnie w tym miesiącu  szparagi. Muszę przyznać że początki mojej przygody z tymi warzywami łatwe nie były - kupiłam szparagi białe, nie przygotowałam ich odpowiednio, wyszły jakieś takie łykowate i bez smaku ... Ale to było dawno temu, choć pewien dystans do białych szparagów mi pozostał i kupuję obecnie właściwie tylko zielone. Wydają mi się smaczniejsze i dużo łatwiejsze w przygotowaniu. A takie risotto ze szparagami jest właściwie banalnie proste i bardzo pyszne. Polecam :)


Składniki:
pęczek zielonych szparagów (ok 500 g)
1 duża cebula
1 szklanka ryżu 
50 g masła 
1 szklanka białego wina
sól, pieprz
parmezan do posypania

Wykonanie:
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 łodygi), resztę kroimy na małe kawałki. Gotujemy szparagi w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy ryż, smażymy kilka minut często mieszając, po czym wlewamy wino. Całość gotujemy aż ryż będzie miękki,  dodając stopniowo około  szklankę wody lub bulionu. 
Ugotowany ryż mieszamy ze szparagami, posypujemy parmezanem, pieprzem i solą.


Wpis bierze udział w akcji
Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz