Pieczone warzywa to doskonały sposób na szybki i zdrowy posiłek. Zimową porą zapiekamy głównie marchewki, ziemniaki, buraki, paprykę, ale teraz gdy na straganach tak pięknie prezentują się szparagi i młode ziemniaczki, nie potrafię przejść obok nich obojętnie i w maju to właśnie te warzywa najczęściej lądują w naszym piekarniku.
Składniki:
1 - 2 pęczki zielonych szparagów
0,5 - 1 kg młodych ziemniaczków (zależy ile pomieszczą wasze brzuchy i blaszka do piekarnika)
skórka otarta z cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek
rozmaryn
sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na półówki lub ćwiartki i również kładziemy na blaszkę. Szparagi posypujemy skórką otartą z cytryny, a ziemniaki rozmarynem, polewamy warzywa niewielką ilością oliwy, solimy i mieszamy dłońmi tak by warzywa były lekko wysmarowane oliwą. Możemy dodać też swoje inne ulubione warzywa np. pomidorki koktajlowe, cukinię. Wkładamy warzywa do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut.
Ja do szparagów robię słodko - kwaśny sos w proporcji 3:1 czyli 3 części oliwy i 1 część octu balsamicznego, mieszam z niewielką ilością musztardy i miodu oraz szczyptą soli. Takim wymieszanym sosem polewam upieczone szparagi.
Wpis bierze udział w akcji
Jak szparagi to tylko pieczone!
OdpowiedzUsuń