Takie oponki robiłam sama jako dziecko, teraz robię je razem z moim starszakiem. Bardzo przyjemna to czynność i można dowiedzieć się, że to są nie tylko oponki ale także kołpaki - tak mój mały fan samochodów nazwał te małe kółka wycinane kieliszkiem :) Zresztą nieważne jak się nazywają, ważne że są przepyszne :)
Składniki (na ok 35 oponek):
500g sera półtłustego, zmielonego
500g mąki pszennej tortowej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250ml kwaśnej śmietany 18 %
1 - 1,5 litra oleju do smażenia
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąkę z serem, cukrami, żółtkami i resztą składników, wyrabiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Oprószamy je lekko mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a w każdym na środku kieliszkiem wykrawamy dziurkę (czyli kołpak :).
Wkładamy oponki partiami do rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmujemy na wyłożoną ręcznikiem papierowym blaszkę do pieczenia by ociekły z tłuszczu. Jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Wpis bierze udział w akcji
Wpis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz