środa, 20 listopada 2013

Ciasto z dynią i żurawiną


Dynia jest warzywem z którym w kuchni eksperymentuję najbardziej, może wynika to z jej uniwersalności, a może z tego że zaprzyjaźniłam się z nią dopiero trzy lata temu? Zresztą to nie istotne, ważne że wyniki tych moich "eksperymentów" czyli po prostu wykorzystywania dyni wciąż na nowe sposoby zachwycają podniebiena mojej rodziny :) Dzisiaj polecam proste w wykonaniu ciasto z dynią i z dodatkiem żurawiny, spróbujcie, naprawdę warto :)

Składniki na 1 keksówkę:
200 g mąki
 3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu 
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki suszonej żurawiny
112 g stopionego przestudzonego masła
2 jajka
 240 ml puree dyniowego


Wykonanie:
W misce przesiać składniki suche: mąkę, sól, proszek, cynamon i gałkę muszkatolową. W drugiej misce ubić lekką pianę z jajek, dodać puree, masło i cukier, całość delikatnie wymieszać łyżką, dodać składniki suche i dalej mieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec w 180 stopniach przez  50 - 60 minut (do suchego patyczka).







3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, bardzo lubię połączenie dyni z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń