poniedziałek, 14 października 2013

Cukinia i bakłażan zapiekane w sosie pomidorowym z fetą

 

Składniki:
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
około 2 szklanki sosu pomidorowego (najlepiej  domowego)
100 gramów sera feta
oliwa z oliwek
oregano
sól,  pieprz

Wykonanie:
Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w około 1,5 cm plastry. Każdy plaster bakłażana  lekko solimy i odstawiamy na około 15 minut, by stracił swoją goryczkę, następnie plastry płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy i układamy na przemian plastry bakłażana i cukinii, warstwę między nimi lekko smarujemy sosem pomidorowym.  Na wierzch wykładamy grube plastry sera feta, całość posypujemy lekko oregano i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy bez przykrycia przez około 30 minut w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń