środa, 25 września 2013

Muffinki z borówkami amerykańskimi




Gdy ma się w domu dwumiesięcznego malucha, na kucharzenie nie pozostaje już zbyt wiele czasu, ale na przygotowanie takich pysznych muffinek chwila zawsze się znajdzie - dosłownie chwila bo robi się je jak to z muffinkami bywa - błyskawicznie :)


Składniki (na około 18 muffinek):
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
1/3 szklanki oleju
 pół szklanki borówki amerykańskiej

 W osobnych miskach mieszamy składniki mokre i suche, na koniec szybko je łączymy ze sobą mieszając łyżką, dodajemy owoce, jeszcze raz lekko mieszamy i napełniamy ciastem foremki do muffinek.  Wstawiamy do  nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na 25 minut.  

2 komentarze:

  1. Coś mi chyba wyszło nie tak, bo ciasto wyszło jakieś gęste i wyszło z tego 30 babeczek z czego połowa ( druga partia), na którą dałam więcej ciasta niż do poprzedniej (bo nie wyrosły za bardzo ) rozlazła się na boki i wyszła lipa ; (

    OdpowiedzUsuń