wtorek, 12 marca 2013

Zdrowie na talerzu czyli sałatka z kaszą gryczaną


Podobno w ciąży kobiety mają ochotę na przeróżne, często bardzo nietypowe połączenia  smaków. Na szczęście ja mam ochotę na dania które są równocześnie smaczne i zdrowe :) Na przykład na taką sałatkę z kaszą gryczaną, serem i warzywami. Polecam ją wszystkim na dobry początek dnia lub jako pożywne drugie śniadanie do pracy. 


Składniki:
100 gram ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
10 - 15 dag łagodnego żółtego sera
2 średnie ogórki kiszone
1 nieduża czerwona papryka, można też wymieszać pół na pół z żółtą
1 średnia czerwona cebula
1 niewielkie jabłko
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
Wszystkie warzywa, jabłko i ser żółty kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z odcedzoną i ostudzoną kaszą gryczaną. Ocet mieszamy z olejem, polewamy na składniki sałatki, dodajemy pieprz, sól i natkę pietruszki, całość mieszamy, ewentualnie jeszcze według własnego uznania doprawiamy octem, pieprzem lub solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz