czwartek, 24 lutego 2011

Gulasz z indyka ze szpinakiem

Składniki:
0,5 kg kostki gulaszowej z indyka
1 duża cebula
400 g szpinaku
100 g tartego żółtego sera
4 ząbki czosnku
200 ml śmietany
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki bułki tartej
120 ml oleju

Wykonanie
Mięso oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na petelni rozgrzać olej i zarumienić na nim mięso. Dodać śmietanę i dusić razem około 10 minut. Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć w osobnym rondlu do zeszklenia. Dodać rozmrożony i odciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć szpinak, na nim mięso z sosem, wierzch posypać serem i bułką tartą. Całość zapiec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z ziemniakami i surówką np. z pomidorów.
Mięso z indyka można zastąpić piersią kurczaka, ale danie według mnie traci wówczas nieco smaczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz