środa, 21 października 2015

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem





Tak faszerowana papryka to absolutny przebój w naszej kuchni - jest pyszna, pożywna a jej przygotowanie nie zajmuje aż tak dużo czasu. Połączenie mięsa, warzyw, kaszy gryczanej i koncentratu pomidorowego z kminkiem jest bardzo, bardzo  smaczne.  Polecam to danie zwłaszcza teraz jesienią gdy papryka jest najlepsza.

Składniki:
4 duże papryki w kolorze dowolnym
500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe)
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku 
5 średnich pieczarek
100 g kaszy gryczanej - ugotować
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki mielonego kminku
spora szczypta suszonego tymianku
pieprz, sól

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy aż wyparuje z nich sok. Dodajemy wówczas mięso, przyprawy i koncentrat pomidorowy i smażymy, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy wówczas ugotowaną kaszę gryczaną i ewentualnie doprawiamy.
W między czasie myjemy papryki, odcinamy im wierzch - powstanie z niego "czapeczka". Papryki czyścimy z nasion i faszerujemy, na górę każdej papryki kładziemy odciętą część. Lekko papryki natłuszczamy z zewnątrz olejem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz