Chcecie szybko przygotować obiad i się przy tym wiele nie natrudzić? Polecam pokroić ulubione warzywa, dodać białą kiełbasę, natrzeć wszystko odrobiną oliwy, ziołami i solą i wstawić na 25 - 30 minut do piekarnika. I tyle :) Obiad dalej robi się sam :) Proporcje składników zależą od waszych upodobań, moi mężczyźni troszkę narzekali, że za mało tu kiełbasy, ale to prawdziwi mięsożercy, w tym daniu warzywa powinny być według nich tylko dodatkiem do kiełbaski :) A wy zróbcie tak jak macie ochotę, na pewno będzie pysznie :)
Składniki:
500 g białej kiełbasy
500 g dyni obranej ze skórki
1 czerwona papryka
2 - 3 duże cebule
główka czosnku
3 - 4 ziemniaki
sól, pieprz, rozmaryn
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki i dynię kroimy w niezbyt dużą kostkę, paprykę i cebulę dzielimy na ćwiartki, z główki czosnku odcinamy wierzch. Wykładamy warzywa na dużą blaszkę do pieczenia, dodajemy białą kiełbasę (każdą nakłuwamy w kilku miejscach), wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, posypujemy rozmarynem i delikatnie mieszamy, by przyprawy pokryły wszystkie składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 25 - 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz