środa, 5 czerwca 2013

Młoda kapusta w ostrzejszej wersji


Młoda kapusta duszona z koperkiem to już klasyka, bez której nie można się obejść na przełomie maja i czerwca. Ale jeśli mamy ochotę na coś równie smacznego a równocześnie ostrzejszego, to polecam tą młodą kapustę z czosnkiem i chilli. 

Składniki:
główka młodej kapusty
ok. 200 g boczku wędzonego lub kiełbasy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
pół pęczka koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
natka pietuszki do posypania

Wykonanie: 
 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oliwie, po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i chilli oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.  Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając, po czym dodajemy umytą i poszatkowaną kapustę. Podsmażamy całość kolejne 5 minut  i  dodajemy do smaku sól, pieprz, sok z cytryny, koperek. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy jeszcze kilka, kilkanaście minut aż kapusta będzie mięciutka. W trakcie duszenia możemy dodać niewielką ilość wody. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz