Młoda kapusta duszona z koperkiem to już klasyka, bez której nie można się obejść na przełomie maja i czerwca. Ale jeśli mamy ochotę na coś równie smacznego a równocześnie ostrzejszego, to polecam tą młodą kapustę z czosnkiem i chilli.
Składniki:
główka młodej kapusty
ok. 200 g boczku wędzonego lub kiełbasy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
pół pęczka koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
natka pietuszki do posypania
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oliwie, po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i chilli oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając, po czym dodajemy umytą i poszatkowaną kapustę. Podsmażamy całość kolejne 5 minut i dodajemy do smaku sól, pieprz, sok z cytryny, koperek. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy jeszcze kilka, kilkanaście minut aż kapusta będzie mięciutka. W trakcie duszenia możemy dodać niewielką ilość wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz