Jeśli szukacie alternatywy dla tradycyjnych pierogów, to polecam pieczone z ciasta drożdżowego :) nadzienie może być oczywiście całkowicie dowolne, ja jednak postanowiłam skusić się na nowe doznania smakowe i przekonać się jak zasmakuje nam ser owczy. I okazało się, że jest bardzo smaczny, a w połączeniu z pieczarkami komponuje się bardzo smakowicie.
Zamiast sera owczego można użyć fety lub mozzarelli i efekt również będzie znakomity - sprawdziliśmy na swoich podniebieniach.
Tak przygotowane pierogi podawać można bezpośrednio po upieczeniu, lub na zimno - wtedy smakują równie dobrze, co uważam za ich wielki plus.
Z podanych proporcji wyjdzie nam około 20 sporych pierogów, zależy jak grubo będziemy wałkować ciasto.
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
2 - 3 łyżki oliwy
250 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
200 g serka owczego
600 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i przygotowany wcześniej rozczyn. Dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, lekko natłuszczamy oliwą , przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę (pieczarki nie muszą być bardzo drobno pokrojone), czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni
rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy aż sok
z pieczarek wyparuje. Doprawiamy i
odstawiamy do ostudzenia. Ser kroimy w około centymetrową kostkę, wrzucamy do przestudzonych pieczarek i tak przygotowane składniki farszu mieszamy.
Wyrośnięte ciasto
wyjmujemy na posypany mąką blat i przez chwilę ponownie wyrabiamy. Z ciasta odrywamy niewielki kawałek, formujemy z niego w dłoniach małą kulkę, a następnie wałkujemy ją na blacie nadając jej kształt koła o średnicy 10 cm. Na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Uformowane pierogi wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut do zrumienienia ciasta.
Podoba mi się ten przepis, właśnie za niego biorę:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są pyszne:)Na pierogi nie miałam cierpliwości, więc skończyło się na 4 wielkich paszteciko - kulebiakach. Farsz w smaku przypomina mi jedno z albańskich dań z serem kozim i mięsem. Będę dzisiaj częstowała nimi gości. Lidia Ka
Usuń