czwartek, 6 grudnia 2012

Pieczone pierogi z pieczarkami i serem owczym


Jeśli szukacie alternatywy dla tradycyjnych pierogów, to polecam pieczone z ciasta drożdżowego :) nadzienie może być oczywiście całkowicie dowolne, ja jednak postanowiłam skusić się na nowe doznania smakowe i przekonać się jak  zasmakuje nam ser owczy.  I okazało się, że jest bardzo smaczny, a w połączeniu z pieczarkami komponuje się bardzo smakowicie.
Zamiast sera owczego można użyć fety lub mozzarelli i efekt również będzie znakomity - sprawdziliśmy na swoich podniebieniach. 
Tak przygotowane pierogi podawać można bezpośrednio po upieczeniu, lub na zimno - wtedy smakują  równie dobrze, co uważam za ich wielki plus.
Z podanych proporcji wyjdzie nam około 20 sporych pierogów, zależy jak grubo będziemy wałkować ciasto.


Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
2 - 3 łyżki oliwy
250 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
 

 Składniki na farsz:
200 g serka owczego 
600 g pieczarek
1 duża cebula 
2 ząbki czosnku 
sól, pieprz,  tymiane


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i przygotowany wcześniej rozczyn. Dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, lekko natłuszczamy oliwą , przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i pieczarki kroimy  w  kostkę (pieczarki nie muszą być bardzo drobno pokrojone),  czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy aż sok z pieczarek  wyparuje. Doprawiamy i  odstawiamy  do ostudzenia.  Ser kroimy w około centymetrową kostkę,  wrzucamy do przestudzonych pieczarek i tak przygotowane składniki farszu mieszamy.  
Wyrośnięte  ciasto wyjmujemy  na  posypany mąką blat  i  przez chwilę ponownie wyrabiamy. Z ciasta odrywamy niewielki kawałek, formujemy z niego w dłoniach małą kulkę, a następnie wałkujemy ją na blacie nadając jej kształt koła o średnicy 10 cm.  Na środek nakładamy farsz i  dokładnie zlepiamy brzegi. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta.  Uformowane pierogi wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut do zrumienienia ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz