piątek, 7 stycznia 2011
Sernik świąteczny
To ciasto gości na naszym stole w każde świeta, imieniny i inne ważne okazje. Robi się je szybko, jest niezawodne - jeszcze nigdy nie wyszedł z niego zakalec. Zjadamy je zawsze ze smakiem - nie zmarnuje się żaden okruszek.
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki
30 dkg margaryny
1 szkl cukru
4 żółtka
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę rozpuścić . Gdy ostygnie, dodać cukier, żółtka i ucierać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dobrze zagnieść. Podzieić ciasto na 2 części, włożyć na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało.
Składniki na ser:
1 kg twarogu
2 szkl cukru
cukier waniliowy
20 dkg margaryny, kilka łyżek oleju
4 żółtka, 8 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej, ewentualnie budyń śmietankowy
bakalie
Margarynę rozpuścić, do zimnej dodać cukier, żółtka i olej. Ucierać dodając stopniowo zmielony twaróg. Na koniec dodać ubitą pianę z 4 białek i ewentualne bakalie. Na dno wyłożonej pergaminem blaszki zetrzeć jedną część ciasta, wyłożyć utarty ser i zetrzeć drugą część. Piec około 1 godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz