piątek, 7 stycznia 2011
Cynamonowy jabłecznik
To ciasto to efekt połączenia ciasta cynamonowego z jabłecznikiem amerykańskim, okazało się przebojem tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Cynamon pachniał w całym domu ....
Składniki:
1,5 szkl oleju
3 szkl mąki
1 szkl cukru
cukier waniliowy
4 jajka
0,75 kg kwaśnych jabłek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 - 3 łyżki cynamonu
2 - 3 łyżki kakao
po kilka kropli esencji waniliowej i migdałowej
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
pół garści mielonych migdałow
Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać olej, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę jabłka i bakalie. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz