Jak co roku, w grudniu w naszym domu pachnie piernikami, dzieci już w listopadzie pytają kiedy zaczniemy "domową produkcję" tych smakołyków :) I tradycją już jest, że taką produkcję mamy w grudniu nie raz i nie dwa ... bo jakoś tak dziwnie szybko te pierniczki znikają z puszek, nikt nie wie jak to się dzieje .....
Ciągle trzeba dorabiać kolejne no i oczywiście wiele jest osób do obdarowania, które z radością w Święta otrzymają taki słodki prezent.
Autorem tego sprawdzonego przepisu na pierniczki jest Paweł Małecki.
Składniki:
250 g miodu
250 cukru trzcinowego
100 g masła
600 g mąki pszennej
10 g przyprawy do piernika
2 jajka
5 g sody
10 g kakao
Wykonanie:
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cukier i sodę mieszamy w dużej misce. Miód z masłem lekko podgrzewamy w garnuszku, tak by się połączyły, dodajemy jajka. Wymieszane mokre składniki łączymy z suchymi i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 2 - 3 doby do lodówki. Jeśli nie macie jednak tyle czasu, to wystarczy nawet kilka godzin - pierniczki też wyjdą pyszne.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki. Przekładamy je na blachę piekarnika i pieczemy ok 8 - 10 minut w 180 stopniach C.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń