Muszę się przyznać, że spaghetti carbonara jadłam pierwszy raz w życiu .... danie to kusiło mnie od dawna ale obawiałam się smaku żółtka .... no i jak się okazało, były to obawy zupełnie niepotrzebne, a ja przez lata dobrowolnie odmawiałam sobie takiego smakołyku! Karygodne! Teraz w ramach kary będziemy chyba jeść spaghetti carbonara przynajmniej raz w tygodniu :)
Składniki na 3 - 4 sycące porcje:
400 gramów makaronu
150 gramów chudego wędzonego boczku
3 - 4 żółtka
250 ml śmietany kremówki
1 duży ząbek czosnku
szczypta suszonego rozmarynu
oliwa, sól, pieprz
100 gramów startego parmezanu
Wykonanie:
Boczek kroimy w długie cienkie paski. Na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy na niej boczek. Gdy będzie chrupiący dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn. Całość dusimy chwilę, natomiast do pozostałej śmietany dodajemy roztrzepane żółtka oraz ser. Mieszamy masę jajeczno serową i wylewamy ją na patelnię z boczkiem. Ważne, żeby od tej pory dania nie zagotować, bo sos mógłby się zważyć i zrobiłaby się z jajek jajecznica. Doprawiamy pieprzem lub ewentualnie jeszcze solą, choć ostrożnie, bo i boczek i parmezan są dość słone. Mieszamy sos z makaronem ugotowanym al dente, ewentualnie dolewamy troszkę wody z gotowanego makaronu i od razu podajemy.
mówi się (i pisze) gramów a nie gram! Ale przepis jest bardzo dobry, najlepszy w sieci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za uwagę, już się poprawiam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić ..:)
OdpowiedzUsuńwyszło dobre...ale jadłam lepsze:)
OdpowiedzUsuńA bez żółtek ni można?
OdpowiedzUsuńTo już nie byłby ten smak ...
OdpowiedzUsuńJa białka zamrażam i wykorzystuję później np. do kokosanek, tak więc nic się nie zmarnuje :)
a całego jajka nie można dać?
OdpowiedzUsuńLudzie przepis to jest przepis, więc pytania typu "a nie można..." sa pozbawione sensu
OdpowiedzUsuńBez żółtek to nie jest już carbonara.
OdpowiedzUsuńOczywiście że można dać całe jajko!!! Oryginalny przepis uwzględnia jedynie jajko i parmezan, w ORYGINALNEJ carbonarze nie ma śmietany!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńW ORYGINALNEJ carbonarze śmietana albo jest albo jej nie ma. Zależ jak Mamma danego Włocha gotowała. Jako lub żółtko być musi.
OdpowiedzUsuńA ORYGINALNE ruskie kię pryska śmietaną czy nie? ;)
Ciekawa wersja carbonary. Ja jednak polecam wszystkim lżejszą wersję tego dania...
OdpowiedzUsuńZamiast boczku - szynka, zamiast smietany jogurt grecki i nie dodaję jajek, też smakuje super...Pozdrawiam Angelika z Polic
PRACOWALAM Z WLOCHAMI W RESTAURACJI I WOGOLE INACZEJ SOS SIE ROBI A JAJKO BYLO PODAWANE JUZ NA TALERZU
Usuń