wtorek, 2 sierpnia 2011

Drożdżowe racuszki


Pyszne, doskonale puszyste placuszki, z delikatnym posmakiem drożdży, w sam raz na kolację, zwłaszcza podane z owocową konfiturą .


Składniki na około 20 racuchów:
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
50 gram świeżych drożdzy
szczypta soli
3 - 4 łyżki cukru

Drożdże rozkruszyć w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać, dodać ciepłe mleko, mąkę i drożdże, wyrobić na jednolitą masę i pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju, gotowe posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz