czwartek, 14 października 2010

Szynka pieczona w jabłkach

Po ostatnich kilku skromnych obiadach naszła mnie ochota na coś konkretnego, czyli wreszcie mięsko :)
Danie to robi się bardzo łatwo i zapach jaki rozchodzi się po domu w trakcie jego pieczenia jest po prostu nieziemski. Mięsko jest delikatne, smakuje jak przystało na niedzielny obiad. A połączenie jabłek i majeranku, wbrew moim obawom wyszło naprawdę znakomicie. Mąż zachwycony, dopominał się o więcej.

Składniki:
1 kg szynki kulki
1 szklanka soku jabłkowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki masła
2 - 3 łyżki majeranku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz,olej

Wykonanie:
Czosnek rozgniatamy, przecieramy z solą i razem z pieprzem i majerankiem nacieramy mięso, ja natarłam wieczorem, dzień przed pieczeniem, mięsko wtedy dobrze przejdzie przyprawami. Przyprawioną szynkę podsmażamy na patelni, a nastepnie przekładamy do  naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem jabłkowym, obkładamy pokrojoną w cząstki cebulą i czosnkiem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia dorzucamy do wywaru pokrojone w kostkę jabłka.
Jeśli mamy czas i chęci na dalsze kucharzenie, można część jabłek podsmażyc w rondelku na maśle, dodać cukier i troszkę majeranku i podsmażyć razem 3 minuty, podać z szynką.
Do takiego obiadku idealnie pasuje białe winko... Aż się cieszę, że zostały jeszcze porcje na jutro.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz