piątek, 26 sierpnia 2011

Kotlety z kalafiora w sosie pomidorowym

Smak na kalafiorowe kotlety miałam już od dawna, tym bardziej, że co jakiś czas były tak zachwalane na blogach. Dzisiaj  zagościły na naszym stole i mimo że są smażone, to podjadł troszeczkę także mój smyk. Wyszły smaczne, choć gdyby udało mi się je zrobić bardziej chrupiące, to efekt byłby już w ogóle super. A  sos pomidorowy pasuje do nich wprost idealnie i wyśmienicie zaostrza smak.


Składniki:
1 kalafior
pół pęczka koperku
1 jajko
sól, pieprz, bazylia
bułka tarta
czosnek, cebula
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy

Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygnie, zmiksować, dodać posiekany koperek, jajko, sól, pieprz, pół porcji cebuli i bułkę tartą. Bułki dajemy tyle, by łatwo było uformować z masy kalafiorowej kotlety, a następnie obtaczamy je jeszcze dodatkowo w bułce. Smażymy na złoto na patelni.
Resztę cebuli i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, w trakcie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, na koniec koncentrat pomidorowy.

Murzynek


To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, często je bowiem wówczas jadłam i było to także moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto, a miałam wówczas  9 - 10 lat, więc jakby nie patrzeć - dziecięcych wspomnień czas. Przepis na murzynka moja mama miała w specjalnie założonym zeszycie na przepisy kulinarne i wertowanie go już samo w sobie było przyjemnością. Po latach to ja zaczęłam wpisywać do niego przepisy i powstał z nich całkiem spory zbiór. A teraz w XXI wieku modny jest już internet. Mimo to zeszyt ten nadal leży w szafie i czasami do niego sięgam.
A wracając do murzynka - ciasto jest  dziecinnie proste, wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać  i włożyć do piekarnika. Jest proste, skromne i niezawodne.

Składniki:
kostka margaryny
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 - 4 łyżki kakao

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić, do ciepłej dodać cukier, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, jajka, proszek, na końcu kakao. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

sobota, 20 sierpnia 2011

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Muszę się przyznać, że dopiero niedawno odkryłam smak suszonych pomidorów, ale juz jestem ich fanką :) Ilez ja do tej pory straciłam ! Teraz to chyba będę tracić pieniądze na ich kupno, bo smakują obłędnie ale też i tyle kosztują. Swoją premierę suszone pomidory miały w mojej kuchni właśnie z makaronem, szpinakiem i serem feta. Połączenie szpinaku i fety zawsze mi smakowało, a suszone pomidorki dodały do tego dania ciekawego, nietypowego smaczku. Danie wyszło bardzo dobre, naprawdę warto się na nie pokusić.

Składniki:
dwa pęczki szpinaku lub jedno opakowanie mrożonego
pół słoiczka suszonych pomidorów
pół opakowania sera feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojony drobno szpinak i dusić 10 - 15 minut, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem.Na osobnej patelni podgrzać kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów i dodać pokrojone pomidory. Makaron wymieszać ze szpinakiem, pomidorami, posypać serem feta.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Jest to sposób na bardzo szybki obiad, jego przygotowanie zajmuje 10 - 15 minut, danie jest bardzo sycące, ale trochę mnie w smaku jednak rozczarowało, może to dlatego, że miłośniczką ryb to ja nie jestem, a może po prostu zbyt słabo przyprawiłam sos i dlatego danie wyszło troszkę mdłe ....  Jednak wolę ryby z dużą ilością warzyw, które trochę zagłuszą smak ryby.

Składniki:
300 - 400 gram wędzonego łososia
duży kubek śmietany 18 %
pół pęczka koperku
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
sok z cytryny

Śmietanę podgrzać w garnku, dodać do niej postrzępionego łososia i gotować kilka minut, dodać koperek, sól, pieprz, sok z cytryny. Wymieszać z makaronem.

czwartek, 18 sierpnia 2011

Tarta z pomidorami i serem pleśniowym

Składniki:
kostka masła
3 szklanki mąki
około 1 kg dojrzałych pomidorów
3 cebule
opakowanie sera pleśniowego
pół szklanki sera żółtego startego
2 jajka
mała śmietana
sól, pieprz, oregano, bazylia

Wykonanie
Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli i 5 łyżkami wody, wyłożyć na blaszkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie włożyć ją do nagrzanego piekarnika na około  15 - 20 minut.
Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni z oliwą, dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory, dusić razem na małym ogniu około 10 minut, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Jajka rozbić w misce, wymieszać ze śmietaną i pokrojonym w dużą kostkę serem pleśniowym oraz startym żółtym.  Wyłożyć pomidory na upieczone słone ciasto, zalać masą śmietanowo serowo-jajeczną, piec 30 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

piątek, 12 sierpnia 2011

Ratatuja


To danie pierwszy raz zrobiłam parę dobrych lat temu i tak mi zasmakowało, że wiedziałam iż często będzie gościć w naszej kuchni. Nic dziwnego w końcu składają się na nie moje  ulubione warzywa: papryka i cukinia.Robi sie je bardzo szybko i prosto, a w krojeniu warzyw w grubą kostkę pomagać mogą starsze dzieci. Jak przystało na danie rodem z Prowansji,  roztacza wokół cudowny aromat mieszanki warzyw i ziół.
Do tej pory robiąc ratatuję pomidory dawałam pod sam koniec duszenia, tym razem postanowiłam jednak zmienić kolejność i dodać je już na samym poczatku w myśl zasady, że pomidory im dłużej gotowane tym zdrowsze :)

Składniki:
4 duże cebule
2 małe cukinie
1 bakłażan
po 1 kolorowej papryce
4 -5 ząbków czosnku
5 dużych pomidorów
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, bazylia

Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy w dużym garnku  na oliwie. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do cebuli i dusimy. W międzyczasie paprykę również kroimy w dużą kostkę lub paski i podsmażamy na patelni na oliwie przez kilka minut, po czym dodajemy do pomidorów. Bakłażana wraz ze skórką także kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni po papryce. Podsmażamy kilka minut i dodajemy do duszących się na małym ogniu pomidorów i papryki. Cukinię wraz ze skórką również kroimy i podsmażamy aż się ze złoci na tej samej patelni co poprzednie warzywa, dodajemy do duszących się warzyw. Całość solimy, wrzucamy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz posiekany drobno czosnek, tymianek. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości, czyli około 20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, dekorujemy listkami bazylii.
Podajemy jako osobne danie lub z ryżem lub bagietką.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, smakuje wspaniale: jest delikatne, puszyste i wilgotne. Ja zrobiłam je ze śliwkami, ale z powodzeniem można użyć innych sezonowych owoców np. truskawek, wiśni, malin. Składniki do jego wykonania zawsze znajdą się w lodówce, więc ciasto jest idealne gdy niespodziewanie odwiedza nas goście. Do odmierzania składników używamy kubka po użytym jogurcie  - to tak dla odmiany :)

Składniki:
1 kubek dużego jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
1,5 - 2 kubki cukru
cukier waniliowy
5 - 6 jaj
3/4 kubka oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce

Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy tak jak na muffinki, czyli w osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, a następnie łączymy je mieszając dokładnie łyżką. Ciasta nie należy miksować, a jedynie mieszać łyżką lub ręką - to ważna zasada!
Wyrobione na gładką masę ciasto wykładamy do natłuszczonej blaszki, kładziemy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.

piątek, 5 sierpnia 2011

Tarta z cukinią i pomidorami


Zafascynowana tartami postanowiłam wypróbować kolejny przepis - tym razem z udziałem moich ulubionych letnich warzyw: cukinii i pomidorów. Efekt okazał się w pełni zadowalający i danie to na pewno jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole.

Składniki (3 -4 porcje):
Ciasto:
3 szklanki mąki
kostka masła 
szczypta soli

Nadzienie:
2 małe cukinie
4 średnie pomidory (mogą być też pomidory z puszki)
kilka łyżek przecieru pomidorowego
1 duża cebula
3 -4 ząbki czosnku
2 jajka
 ser żółty starty do posypania
sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano

Masło posiekać wymieszać z mąką, solą, wodą (około 6 łyżek), ciastem wyłożyć natłuszczoną foremkę i wstawić na  godzinę do lodówki. Ponakłuwać ciasto i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Czosnek posiekać drobniutko i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażać. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić drobni i dodać do cukini wraz z przecierem pomidorowym, podgrzewać kilka minut razem, doprawić mocno ziołami i wyłożyć na ciepłe ciasto. Wierzch polać roztrzepanymi jajkami, zapiekać około 30 minut w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku, pod koniec zapiekania posypać serem.

Muffinki z malinami

Kolejna wersja moich ulubionych słodkości. W tym roku ogarnęło mnie istne muffinkowe szaleństwo, te małe wypieki są po prostu przepyszne i niezawodne :)

Składniki:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka maślanki
2 jajka
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:
W osobnych miskach wymieszać składniki susze i mokre, następnie je wymieszać i ciastem napełnić foremki do muffinek, w środek każdej włożyć 1 - 2 maliny. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

wtorek, 2 sierpnia 2011

Drożdżowe racuszki


Pyszne, doskonale puszyste placuszki, z delikatnym posmakiem drożdży, w sam raz na kolację, zwłaszcza podane z owocową konfiturą .


Składniki na około 20 racuchów:
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
50 gram świeżych drożdzy
szczypta soli
3 - 4 łyżki cukru

Drożdże rozkruszyć w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać, dodać ciepłe mleko, mąkę i drożdże, wyrobić na jednolitą masę i pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju, gotowe posypać cukrem.